Turneul “Muzica în Palatele României” …succes după succes

Turneul Național “Muzica în Palatele României”, eveniment organizat de Asociația Culturală Pro Valores, și-a continuat călătoria prin întreaga țară și a oferit adevărate evenimente sonore în locurile în care a poposit. După Palatul Marincu din Calafat, după Cetatea Prejmer, după Castelul Karolyi din Carei, a urmat cel mai vestic oraș al României, orașul natal al lui Bella Bartok – Sânnicolau Mare. Aici am decoperit un castel la care s-au încheiat parțial lucrările de restaurare – Castelul Nako. Parțial însemnând că a fost restaurant exteriorul, urmând ca într-un viitor nu prea îndepărtat, un proiect pe fonduri europene să îndrepte vicisitudinile vremii și greșelile trecutului și în ceea ce privește interioarele. Castelul din oraşul Sânnicolau Mare a fost construit de contele Kalman Nako în anul 1864. Clădirea frumoasă, străjuită de un turn în stil medieval, are 99 de încăperi. În vremurile de prosperitate, în castel se găseau picturi, statui şi o bibliotecă cu 5000 de volume. Acorduri de muzică renascentistă şi sonorități spaniole și sud americane de secol 20 au răsunat în clădirea veche de 150 de ani, acum cu tavane false și neoane, în stilul sălilor de ședință. Ceea ce e cel mai important, la Sânnicolau Mare există dorința ca acest castel să capete strălucirea de altădată, ca în perioada în care contele Kalman Nako găzduia aici baluri la care luau parte aristocraţii din Estul Austro-Ungariei.

DSC_0265

O zi mai târziu Costin Soare a strălucit în Cetatea Făgărașului, un loc superb, bine îngrijit. In ciuda ploii torențiale cu care am fost întâmpinați, Sala Tronului, anul acesta repusă în circuitul muzeal după restaurare, a fost neîncăpătoare la întâlnirea cu muzica de bună calitate, interpretată de un mare muzician. Publicul extrem de cald, de interesat, a aplaudat minute în șir, în picioare și a smuls la final bisuri.

DSC_0013

Lumea a umplut până la refuz și Lapidarium-ul din Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, adică spațiul de o frumusețe specială din subsolul palatului, locul cu o acustică extraordinară în care canicula este ținută la distanță și în care învăluirea frescelor de la Mânăstirea Văcărești creează o atmosferă de neuitat.

palat-5-sala-voievozilor-foto-andrei-cucu

Turneul “Muzica în Palatele României” intră în zona estic românească a întâlnirii cu instoria, frumosul, cultura, arhitectura și muzica de valoare. Drumurile ne vor purta mai întâi spre Iași. Astfel joi 18 august, de la ora 18, arta interpretativă a lui Costin Soare va răsuna în Sala Voievozilor din recent restauratul Palat al Culturii. Apoi concertele vor avea loc vineri 19 august, de la ora 18 la Palatul Cuza – Muzeul Unirii din Iași, sâmbătă 20 august, ora 17 la Castelul Sturdza de la Miclăușeni, iar ultimul recital va fi găzduit de Palatul Cuza de la Ruginoasa.

palat ruginoasa

Aceste locuri care capătă o nouă strălucire sunt promovate prin intermediul artei sunetelor cu sprijinul Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, a Primăriei Iași, a Consiliului Județean Iași, a Complexului

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s