Record de audienţă la Peleş

peles 1

Un public numeros nu s-a lăsat învins de o ploaie torenţială, sala de muzică a Castelului Peleş dovedindu-se a fi neîncăpătoare la al doilea recital al Duo-ului Kitharsis, susţinut în cadrul ediţiei a III a a Turneului Extraordinar “Muzica Palatelor României”.

Concertul inclus şi în cadrul Stagiunii Sunetul muzicii a avut de toate: momente de virtuozitate extremă, lirism de mare rafinament, ritmuri antrenante şi armonii liniştitoare. Alexandra Petrişor şi Dragoş Horghidan au impresionat prin omogenitate, prin inteligenţa construcţiilor sonore, prin tehnica strălucitoare, prin extraordinara plăcere de a face muzică de calitate. De asemenea componenţii Duo-ului Khitarsis au uimit prin varietatea programului ales, prin marea disponibilitate de a trece cu naturaleţe de la creaţia barocă la cea contemporană, de la structurile sonore clasice, la maleabilitatea tango-ului argentinian.

peles 2

Formaţia câştigătoare în acest an a concursurilor: “Drumul spre celebritate” de la Palatul Mogoşoaia, a Concursului European de Muzică de Cameră, ediţia 28 de la Paris, a celor de la Padova şi Castel Ritaldi, precum şi a Marelui Premiu la Concursul Internaţional de Chitară de la Olsztyn (Polonia), va continua turneul organizat de Asociaţia Pro Valores şi Radio Romania Cultural sâmbăta viitoare de la ora 18, când vor concerta în cochetul Palat Marincu din Calafat.

marincu

Temelia Palatului Marincu a fost pusă în anul 1904, lucrările urmând să se încheie trei ani mai târziu. Prin ridicarea acestei minunate clădiri, Ştefan Marincu şi-a dorit ca memoria fiicei sale, Mărioara, răpusă de TBC, să rămână scrisă pentru totdeauna în memoria oraşului. La 16 iunie 1914, boierul a fost răpus şi el de boala care-i secerase fiicele. În ultimul său testament şi-a exprimat dorinţa ca palatul familiei sale să treacă, după moartea soţiei, în patrimoniul oraşului Calafat. Maria Marincu avea să mai trăiască 12 ani de la moartea soţului ei, închizând ochii pe 4 septembrie 1926, palatul devenind astfel proprietatea primăriei. În perioada 1931-1950, Palatul Marincu a găzduit şi cursurile „Liceul industrial de fete“ din Calafat, unele încăperi fiind folosite pe post de internat. Perioada comunistă l-a adus în pragul paraginei, multe obiecte de valoare, printre care şi portretele celor doi ctitori, au fost arse. Începând din data de 15 noiembrie 1968, soarta clădirii avea să se schimbe radical, Consiliul Popular Judeţean Dolj hotărând transformarea Palatului Marincu în Muzeul Marincu, aducându-se aici numeroase exponate de o inestimabilă valoare, care au putut să fie admirate de locuitării oraşului şi de turişti. Astăzi, vechea locaţie a familiei Marincu a devenit un sanctuar al culturii oraşului de pe malurile Dunării.

Mai multe amănunte pe: https://muzicainpalateleromaniei.wordpress.com/

Parteneri: Muzeul de Artă Calafat, Primăria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenesti, ExcesMusic, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România prin Programul Oportunităţi la tine acasă şi Muzeul National Peles, .

Parteneri media – Radio România Muzical, Observator cultural, Port.ro, Onlinegallery.ro, Revista Accente, Agentia de carte.ro, Gazeta de Sud, Roportal si Ziarul Metropolis.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s